Nákupný košík je prázdny.

Nakúpte za 49,00 € a máte dopravu ZDARMA
Prihlásenie
Zabudli ste heslo?
Ešte nemáte účet? Zaregistrujte sa. Registráciou získate:

  nákup bez nutnosti vypĺňania údajov
  prehľad o stave objednávok
  vernostný program

Registrácia
info@preskoly.sk
Kategórie
  Knihy beletria Jedlá a nápoje Zelenina a ovocie

Zelenina na každý deň

od Mária Kleňová z vydavateľstva Osveta máj, 2024 SK jazyk

9,62 €
-26%

Zelenina na každý deň

od Mária Kleňová z vydavateľstva Osveta máj, 2024 SK jazyk

Autor: Mária Kleňová
Vydavateľstvo: Osveta
Rok vydania: máj, 2024
EAN: 9788080635251
Počet strán: 196
Typ tovaru: brožovaná
Jazyk: SK Slovenský jazyk
Rozmery: 145x205 mm
Žáner: Záhrada a jej časti
Tovar posielame do 7 dní
Objednajte dnes do 13:30 a tovar pravdepodobne odošleme v piatok 15.11.2024
13,- €*
-26%
Naša cena 9,62 €
Strážiť produkt Pridať do zoznamu

Viac o knihe Zelenina na každý deň (Mária Kleňová)

Rastliny majú vo výžive človeka významné postavenie. Je to dané ich jedinečnou schopnosťou prijímať z vonkajšieho prostredia koreňovým systémom a listami minerálne látky a premieňať ich pomocou slnečného žiarenia na živú organickú hmotu. Človek ani žiaden živočích nemôžu prijímať slnečnú energiu priamo. Živia sa priamo alebo nepriamo rastlinami. Bez rastlín by neexistoval život na Zemi.

 

Rastliny svojim zložením poskytujú energiu pre organizmus, no okrem svojej výživnej a sýtiacej schopnosti majú vo výžive aj veľký dietetický význam. Sú zároveň doslova liečivými rastlinami. Ich liečivé vlastnosti však musíme posudzovať predovšetkým v ich komplexnom a dlhodobom účinku. I keď sa v súčasnej dobe dajú biologicky účinné látky izolovať, prípadne aj synteticky vyrobiť, nemôžu nahradiť obrovský zdravotný benefit čerstvého ovocia a zeleniny. Sú jednou z najdôležitejších zložiek pri predchádzaní rôznych ochorení. Využitie komplexného účinku ovocia a zeleniny je v súčasnom období predmetom intenzívneho výskumu.

 

Rozmanitosť rastlinnej ríše sa odhaduje na viac než 1 milión druhov nižších i vyšších rastlín. Zatiaľ ich poznáme zhruba polovicu, človek však z tohto množstva druhov prakticky nevyužíva ani 2 % (12 000 druhov). Zároveň ale vstupuje do biologických procesov šľachtením nových rastlín, ku ktorým patrí väčšina pestovaných druhov zeleniny.

 

Touto knihou chceme čitateľom ponúknuť spôsob spestrenia a „ozdravenia“ jedálneho lístka využitím známych aj menej známych druhov zeleniny, ktoré sú dostupné na našom trhu a dajú sa pestovať v našom zemepisnom pásme.

Recenzie

Zatvoriť
Vraždoku
Vodny hrob

Naposledy prezerané Zrušiť históriu

Zelenina na každý deň (Mária Kleňová)