Nákupný košík je prázdny.

Nakúpte za 49,00 € a máte dopravu ZDARMA
Prihlásenie
Zabudli ste heslo?
Ešte nemáte účet? Zaregistrujte sa. Registráciou získate:

  nákup bez nutnosti vypĺňania údajov
  prehľad o stave objednávok
  vernostný program

Registrácia
info@preskoly.sk
Kategórie
  Knihy beletria Dejiny a fakty História

Národné jedlá

od Anya von Bremzen z vydavateľstva Premedia 2023 SK jazyk

13,47 €
-21%

Národné jedlá

od Anya von Bremzen z vydavateľstva Premedia 2023 SK jazyk

Autor: Anya von Bremzen
Vydavateľstvo: Premedia
Rok vydania: 2023
EAN: 9788082421906
Počet strán: 288
Typ tovaru: pevná
Jazyk: SK Slovenský jazyk
Rozmery: 150x230 mm
Žáner: História
Tovar posielame do 3 pracovných dní
Objednajte dnes a tovar pravdepodobne odošleme vo štvrtok 13.3.2025
16,95 €*
-21%
Naša cena 13,47 €

Akcia: Diáre k nákupu nad 20 €

Viac informácií

Strážiť produkt Pridať do zoznamu
Túto knihu si môžete zakúpiť aj s 40 % cenovým zvýhodnením. Kniha má drobné nedostatky: narazený roh. Cena zvýhodnenej knihy je 10,17 € a presnejšie informácie vrátane obrázkov tejto konkrétnej knihy sa dozviete tu.

Viac o knihe Národné jedlá (Anya von Bremzen)

Cesta okolo sveta za jedlom, históriou a zmyslom domova

 

Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo.

 

Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.

 

Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť.

 

Recenzie

 

„Naše milované jedlá možno nie vždy rozprávajú šťastný príbeh o tom, kto sme, ale hovoria nám, čo máme na rozdávanie.“

– The New York Times Book Review

 

„Oslnivo inteligentné skúmanie toho, ako sa jedlá stávajú národnými symbolmi. Je to poučné a zároveň zábavné čítanie. Na konci tejto pozoruhodnej knihy pochopíte, že otázka národných jedál sa vždy dotýka hlbších problémov.“

– Financial Times

Recenzie

Zatvoriť
Trofej
Utajeny osud

Naposledy prezerané Zrušiť históriu

Národné jedlá (Anya von Bremzen)