Potravinová a nutričná gramotnosť 1 - 3
od Jozef Golian, Daniela Mináriková, Peter Minárik z vydavateľstva Raabe SK 2021
Potravinová a nutričná gramotnosť 1 - 3
od Jozef Golian, Daniela Mináriková, Peter Minárik z vydavateľstva Raabe SK 2021
Autor: | Jozef Golian, Daniela Mináriková, Peter Minárik |
Vydavateľstvo: | Raabe SK |
Rok vydania: | 2021 |
EAN: | 9788081406232 |
Počet strán: | 1096 |
Typ tovaru: | brožovaná |
Jazyk: | SK Slovenský jazyk |
Rozmery: | 148x210 mm |
Žáner: | Potravinárstvo |
Viac o knihe Potravinová a nutričná gramotnosť 1 - 3 (Jozef Golian, Daniela Mináriková, Peter Minárik)
Farebná trojdielna publikácia, ktorá zrozumiteľným jazykom spracováva problematiku potravín.
Tie výraznou mierou ovplyvňujú zdravie človeka v kontexte iných faktorov, a preto je nanajvýš dôležité vedieť správne sa rozhodovať. Ako inak, ak nie na základe overených faktov a poznatkov? Potraviny sú strategickou komoditou, ktorá má nesmierny význam nielen z pohľadu ekonomického, technického a zdravotného, ale aj z pohľadu vzdelania.
Potraviny výraznou mierou ovplyvňujú zdravie človeka v kontexte iných faktorov. Preto je veľmi dôležité vedieť o nich čo najviac, aby sme sa dokázali správne rozhodnúť. V informačnej spoločnosti nie je vždy jednoduché nájsť overené fakty a poznatky. Autori sa preto rozhodli spracovať tieto informácie do prehľadnej farebnej publikácie s názvom Potravinová a nutričná gramotnosť.
Keďže takýto typ publikácie dlhodobo na slovenskom knižnom trhu chýbal, autori sa rozhodli problematiku spracovať tak, aby bola zrozumiteľná nielen odbornej, ale aj širokej laickej verejnosti. Publikácia pozostáva z troch dielov, ktoré vytvárajú jeden ucelený komplex.
Prvý diel tvoria tri kapitoly o potravinovej a nutričnej gramotnosti. Sú zamerané na správne stravovanie a vedomosti o potravinách a výžive z pohľadu podpory zdravia a prevencie chronických ochorení, ako aj na všeobecnú problematiku potravinovej a nutričnej gramotnosti. Z potravinových komodít sú v prvom diele dve kapitoly. Kapitola Zelenina a ovocie je členená na podkapitoly zelenina, ovocie, strukoviny a orechy. Kapitola Škrobnaté potraviny obsahuje podkapitoly chlieb, cestoviny a zemiaky. Druhý diel začína kapitolou Mlieko a mliečne výrobky, ktorú tvoria dve podkapitoly, a to mlieko a syry + tvarohy.
Druhú kapitolu tvoria Mäso a mäsové výrobky, hydina, vajcia a ryby. V rámci nej sú podkapitoly hovädzie mäso, bravčové mäso, hydinové mäso, vajcia, ryby. Tretiu kapitolu tvoria Tuky, oleje a olejniny a v rámci nej sú podkapitoly rastlinné tuky, oleje a mak. Tretí diel je rozdelený na kapitoly Pochutiny, Nápoje, Chladenie a zmrazovanie potravín a Označovanie potravín. Kapitola Pochutiny zahŕňa podkapitoly cukry, soľ, čaj, čokoláda, káva, huby, lahôdky, koreniny a kečupy.
Kapitola Nápoje obsahuje podkapitoly voda, minerálne vody, smoothie, rastlinné nápoje, pivo, víno a destiláty.Knihy sa dajú kúpiť ako limitovaná edícia len ako set, nie je možné ich zakúpiť jednotlivo.