Svet gastronómie: Príručka, ktorú hľadáš
od Andrej Šulka z vydavateľstva Ikar, a.s. február, 2022
Svet gastronómie: Príručka, ktorú hľadáš
od Andrej Šulka z vydavateľstva Ikar, a.s. február, 2022
Autor: | Andrej Šulka |
Vydavateľstvo: | Ikar, a.s. |
Rok vydania: | február, 2022 |
EAN: | 9788055182049 |
ISBN: | 978-80-551-8204-9 |
Počet strán: | 144 |
Typ tovaru: | Viazané knihy |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 150x210x15 mm |
Žáner: | Varenie, nápoje, diéty |
Vydanie: | 1 |
Viac o knihe Svet gastronómie: Príručka, ktorú hľadáš (Andrej Šulka)
Čo potrebuješ na to, aby si sa stal gastronómom? V prvom rade musíš mať hlavne chuť a motiváciu. Ak ich už máš, potrebuješ ešte túto knihu, ktorá ťa zasvätí do tajomstiev kultúry stravovania.
Kniha Gastronómia v kocke nie je ani kuchárskou knihou, ani učebnicou. Nenájdeš v nej recepty či pracovné postupy. Nájdeš v nej však praktické a presne zacielené rady, ktoré ti pomôžu zorientovať sa v rozmanitom svete gastronómie. Andrej Šulka ich zozbieral počas siedmich rokov praxe na Slovensku, v Taliansku a vo Francúzsku a napísal jednoducho, prehľadné bez zbytočných „omáčok“ (aj keď kapitolu o omáčkach v nej nájdeš tiež). Cenné a prehľadné informácie z kuchyne i baru, ktoré sú doplnené autorovými ilustráciami, uľahčia ich zapamätanie. Zistíš, ako prebieha proces výroby vína či kávy, aké bylinky a koreniny najčastejšie používame, alebo s akými nástrojmi pracuje barman. A to je len zlomok toho, čo sa v tejto knihe môžeš dozvedieť.
Ukážka z knihy:
Vzťah ku gastronómii sa u mňa akosi prirodzene začal rozvíjať už od detstva. Keď som mal deväť rokov, upiekol som svoju prvú bábovku. Nasledovali ďalšie pokusy a napokon, povzbudený priaznivým ohlasom vo svojom najbližšom okolí, rozhodol som sa pre Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera v Piešťanoch Počas štúdia som sa prihlásil na stáž do francúzskej reštaurácie v príjemnom prístavnom meste Le Grau-du-Roi a o rok neskôr, keď som bol tretiak, som túto skúsenosť obohatil o študijný pobyt na Sardínii. Potom ma zlákal blízky ostrov Korzika, kde som zostal ďalšie 4 sezóny a vypracoval sa na pozíciu šéfkuchára V súčasnosti navštevujem univerzitu a mojím ďalším cieľom je otvoriť si vlastnú reštauráciu.
Každý pobyt v zahraničí, každá stáž, každá skúsenosťma niečo naučila. Všetky nové poznatky, ktoré som získaval v oblasti gastronómie, som si zapisoval. A z týchto praktických poznámok vznikol aj nápad napísať túto knihu. Knihu, ktorú som počas svojho štúdia vždy hľadal, no nenašiel - a tak som ju vytvoril sám Stručného sprievodcu svetom gastronómie, kde si každý rýchlo a ľahko nájde informácie, ktoré ho zaujímajú. Obsahuje nielen rady do kuchyne, ale aj o bare, či poznatky o vine a káve.
Keď som túto knihu písal, nechcel som, aby sa z nej stala nejaká učebnica, čo unudí už po pár stránkach. Chcel som knihu, ktorá každému, kto má záujem, uľahčí začiatky a pomôže rýchlo a ľahko sa zorientovať na ceste lákavým a dobrodružným svetom gastronómie. Dúfam, že svoj cieľ splní a tieto vedomosti vám pomôžu, tak ako pomohli mne.