Domáci hojivý kefír
od Matej Svorad Sabo z vydavateľstva Alter-Nativa o.z. 2021
Domáci hojivý kefír
od Matej Svorad Sabo z vydavateľstva Alter-Nativa o.z. 2021
Autor: | Matej Svorad Sabo |
Vydavateľstvo: | Alter-Nativa o.z. |
Rok vydania: | 2021 |
EAN: | 9788099951069 |
Počet strán: | 288 |
Typ tovaru: | brožovaná |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 148x210 mm |
Žáner: | Zdravý spôsob života |
Viac o knihe Domáci hojivý kefír (Matej Svorad Sabo)
Kniha o prekvapivo úzkych vzťahoch medzi zdravým jedlom ašťastným životom. Kefír je symbiotické spoločenstvo mikroorganizmov, ktoré dokážupretvoriť mlieko na kyslý, ľahko stráviteľný a dokonca hojivý nápoj.Domáca výroba kefírového mlieka je jednoduchá - kefír je jedno znajmenej náročných „domácich zvieratiek“. Kefírové mlieko zobchodu môže byť dobré, ale účinkami ani zložením sa domácemu kefíru nevyrovná. V knihe nájdete návod ako sa doma starať o svoje kefírové zrná, ďalej recepty, príbehy a skúsenosti, a tiež podrobné vysvetlenie liečivého pôsobenia tohto kyslomliečneho nápoja. Kefír dokáže pomôcť pri rôznych tráviacich ťažkostiach, ale aj v rade zdanlivo nesúvisiacich oblastí. Podporuje správnu prácu imunity, prospieva pokožke, kostiam aj krvnému tlaku, duševne človeka dobre naladí. Jedna časť knihy je venovaná rôznym mliečnym výrobkom. Pomocou kefírovej kultúry možno vyrobiť tvaroh, maslo, rôzne druhy syrov a aj jogurt. Priemyselné potravinárstvo nás vzdialilo od sebestačnosti, celistvosti aprirodzenej rozmanitosti. Návody a vysvetlenia v knihe v mnohom čerpajú z prác zahraničných nadšencov predomácu fermentáciu a syrárstvo - vedú čitateľa späť k tomu, čo je ľudské, hlboko výživné a zemské. Záujem o kefír vedie čitateľa k pochopeniu našich mikrobiálnych priateľov. Nitka sa rozvetvuje k otázkam plnohodnotnej stravy, vnútorného šťastia a zasiahne aj k pravekým počiatkom pastierstva. Dotkne sa dokoncapôrodov, smrti a tajomstva pretrvania. Autor podotýka: „Túžim, aby mali naše deti možnosť žiť naplňujúce, zmysluplné a šťastné životy, aby sme sa akospoločnosť ďalej rozvíjali. Verím, že práve kefír je jeden z prostriedkov - dáva nám silu čeliť zdravotným, hospodárskym a ekologickým výzvam našej pohnutej doby.“