Kváskovanie. Recepty z kvásku (1. akosť)
od Naty Žúreková Štefková, Daniela Rau z vydavateľstva Plutos Company, s.r.o 2016
Kváskovanie. Recepty z kvásku (1. akosť)
od Naty Žúreková Štefková, Daniela Rau z vydavateľstva Plutos Company, s.r.o 2016
Autor: | Naty Žúreková Štefková, Daniela Rau |
Vydavateľstvo: | Plutos Company, s.r.o |
Rok vydania: | 2016 |
EAN: | 9788097208523 |
Počet strán: | 345 |
Typ tovaru: | Pevná väzba |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 170x240 mm |
Žáner: | Kuchárske knihy |
Poškodenie: | poškodený obal |
Produkt bol vystavený na našej predajni a má drobné poškodenie (prípadne výrobnú chybu), ktoré môžete vidieť na obrázku. Produkt je nový, nepoužívaný.
Dôvod cenového zvýhodnenia: poškodený a natrhnutý obal.
Poškodenie sa môže líšiť od ukážky (v prípade, ak máme viac kusov skladom).
Viac o knihe Kváskovanie. Recepty z kvásku (1. akosť) (Naty Žúreková Štefková, Daniela Rau)
Pozor, v roku 2017 nám autorky prinášajú novú knižku Kvaskovanie 2.
Varíme a pečieme s láskou s kváskom.
Kniha plná úžasných jedál, ktoré už len pohľadom dokazujú, že kváskovať sa oplatí. Nájdete v nej recepty od odborníčok a aktívnych kváskových pekárok zo Slovenska i z Čiech.
Kniha je vhodná pre všetkých, ktorí majú problémy s trávením, alergie, intolerancie, alebo vyhľadávajú kvalitu a zdravý životný štýl. Začiatky nahrádzania kvasníc kváskom sú často obdobím plného otázok, na ktoré potrebujete poznať odpoveď, aby vaše kváskové dielo vyšlo tak, ako má. Lenže ako sa máte vyznať v rôznych informáciách na internete, ktoré sa vzájomne odlišujú?
Nemusíte už viac hľadať, v tejto kuchárskej knihe nájdete o kvásku a kváskovaní všetko od A do Z :-)
V knihe nájdete pestrú paletu 65 sladkých i slaných jedál napečených, navarených alebo usmažených pomocou kvásku. Výbornou správou je, že kváskovanie je vhodné aj pre celiatikov, v knihe je aj samostatná kapitola úžasných bezlepkových chlebov a iných jedál. Kniha je určená nielen pre vás už kváskujúcich ľudí, ktorí sa chcete dozvedieť nové a osvedčené recepty z kvásku, ale aj pre vás úplných začiatočníkov, ktorí sa podľa knihy naučíte ľahko a dobre kváskovať. Perfektné je, že v knihe okrem množstva zaujímavých receptov nájdete aj návod, ako si svoj kvások založíte, ako sa oň máte starať, ďalej tipy a triky pri práci s lepkovým i bezlepkovým cestom, ba dokonca aj popis chýb chleba a aj kvásku, ktoré môžu pri pečení nastať. V receptoch je všetko pekne a postupne vysvetlené, dokonca aj s fotkami postupu, aby ste vedeli, ako má cesto priebežne vyzerať.
Jednoducho zhrnuté: konečne komplexná kniha zameraná na kvások a kváskovanie.
V tejto unikátnej kuchárskej knihe nájdete:
- 65 receptov z kvásku
- Bezlepkové recepty z kvásku
- Ako urobiť kvások
- Ako sa starať o domáci kvások
- Celá výroba kvásku
- Príprava kvásku pred pečením
- Chyby chleba a kvásku počas pečenia
- Kvások a jeho zdravotné účinky
- História kvásku
- Zaujímavosti o kvásku
- Ďalšie tipy a triky pri pečení a varení s kváskom
Prečo je pečenie z kvásku lepšie ako z droždia?
Pretože keď varíte a pečiete z kvásku:
- Viete čo jete
- Chutí to ako od babičky
- Je to zdravšie pre deti a celú rodinu
- Je to vhodné pre HIT a celiatikov a odporúčané pre diabetikov
- Je to stráviteľnejšie pre naše telo
- Odkysľuje náš organizmus
- Je to trvanlivejšie
- Vyženie nudu a vnesie vášeň k pečeniu
Kvások nie je droždie a kvasené je iné než kysnuté. Kvások prospieva nášmu organizmu oveľa viac než droždie. Keď varenie a pečenie s kváskom vyskúšate, pochopíte...
Ukážka z knihy:
AKTIVÁCIA USUŠENÉHO KVÁSKU
Kvások vysypeme do misky, najlepšie sklenený a pomaly zalievame vodou za stáleho miešania do konzistencie redšieho cesta. Necháme prebudiť pri izbovej teplote.
V momente, keď vidíme aktivitu kvásku - bublinky, kvások dokŕmime ako zvyčajne a necháme pri izbovej teplote 9-12 hodín. Následne je kvások pripravený na rozkvasenie.
ZAMRAZENIE KVÁSKU
Kvások si nadávkujeme čajovou lyžicou na tanierik a vložíme do mrazničky na cca 2 hodiny. Malé kôpky na povrchu spevnejú a zostanú pekne samostatne. Zamrznuté kôpky premiestnime do uzatvárateľnej nádoby a dáme naspäť do mrazničky.
AKTIVÁCIA ZMRAZENÉHO KVÁSKU
Jednu kôpku kvásku zalejeme 50g mierne vlažnej vody a necháme vo vode pri izbovej teplote rozmraziť. Rozmrznutý kvások dokŕmime múkou a necháme pri izbovej teplote 9-12 hodín. Následne je pripravený na rozkvasenie.
Dôležité:
Je viacero metód starostlivosti o kvások. Jedna z metód radí uchovávať v chladničke len 1-2 PL kvásku a použiť ho celý do štartéra v recepte. Po prekvasení štartéra si z neho odobrať 1-2 PL kvásku naspäť do nádoby v chladničke.
Táto metóda má však viac nevýhod:
• Ak zabudneme zo štartéra kvások odobrať naspäť do chladničky, o kvások prídeme, pretože sme ho celý použili v recepte.
• Ak budeme piecť zo štartéra, ktorý je z inej múky než je materský kvások, vznikne nám mix rôznych múk. Nový kvások už nebude čisto ražný, ale napr. pšenično-ražný. Ak chceme mať 100% čisté kvásky, v chladničke by sme mali mať každý kvások vo zvlášť nádobe. O kvásky z rôznych typov múk sa stará totižto rozdielne.
Preto v tejto knihe odporúčame sa starať o kvások nasledovne: V pohári v chladničke si nechávame 2-3 PL materského kvásku a po odobratí 1-2 PL do štartéra v recepte si kvások v pohári dokŕmime s 1 PL múky a 1 PL vody. Necháme niekoľko hodín pri izbovej teplote prekvasiť, pričom viečko na pohári necháme len voľne položené. Následne viečko dotiahneme, kvások odložíme do chladničky a venujeme sa štartéru v recepte. Takto predídeme strate kvásku z dôvodu zabudnutia odohrania si na ďalšie pečenie a takisto si uchováme druhovú čistotu kvásku (budeme mať stále čisto ražný kvások a nie ražno špaldovo-pšeničný).