Domáci chlieb a iné dobroty
od Tóth Mária Libor z vydavateľstva Vydavateľstvo Zelený Kocúr s.r.o. 2017
Domáci chlieb a iné dobroty
od Tóth Mária Libor z vydavateľstva Vydavateľstvo Zelený Kocúr s.r.o. 2017
Autor: | Tóth Mária Libor |
Vydavateľstvo: | Vydavateľstvo Zelený Kocúr s.r.o. |
Rok vydania: | 2017 |
EAN: | 9788089761333 |
ISBN: | 978-80-89761-33-3 |
Počet strán: | 188 |
Typ tovaru: | Viazané knihy |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 215x260x19 mm |
Žáner: | Varenie, nápoje, diéty |
Vydanie: | 1 |
Viac o knihe Domáci chlieb a iné dobroty (Tóth Mária Libor)
Je veľmi pravdepodobné, že túto knihu budú milovníci chleba a kysnutého cesta za krátko listovať ako svoju bibliu. A to určite nie je žiadna náhoda. Pekáreň Limara vznikla práve preto, aby rôznym generáciám predstavila domáce pečenie chleba a iného kysnutého cesta, ktoré sa napriek tomu, že jeho technika je jednoduchá, mylne pokladá za akúsi mágiu. Veď okrem základných surovín ako: múka, voda, soľ, kvasnice, k nemu netreba nič viac než štipka trpezlivosti a riadna kopa lásky.
Kniha má osem kapitol. Prvá z nich popisuje 12 krokov pri pečení chleba. Celý postup, technika aj formovanie sú dôkladne popísané a ilustrované fotografiami, aby sa doma každému poľahky podarilo dopracovať k zlatohnedej voňavej a chrumkavej kôrke chleba z rúry.
V siedmych kapitolách s receptami na chlieb, koláče, šišky, rožky a žemle, sladké aj slané pečivo, pľundrové cesto, praclíky a pagáče, nájdete všetko, kvôli čomu ste doteraz chodili do pekární, no od teraz si to už budete môcť upiecť aj doma.
Prípravu 72 rôznych dobrôt zjednodušuje množstvo fotografií a kresieb. Okrem najjednoduchších receptov z bielej múky tu nájdete i komplikovanejšie postupy príprav pečív z celozrnnej, špaldovej, ražnej alebo inej múky.
Zatiaľ čo autor knihy krok za krokom učí začiatočníkov ako piecť kysnuté cesto, pre
pokročilejších pozbieral svoje najobľúbenejšie recepty a pre tých čo radi experimentujú
ponúka nové, nezvyčajné recepty rozličných dobrôt.
Už len na nás záleží, či sa pre radosť celej rodiny staneme jedinečnými domácimi majstrami pekármi.
„Koho čo len raz opantá vôňa pečúceho sa chlebíka, kto sa započúva do pukotajúceho šepkania chladnúceho bochníka, obdivuje jeho prasklinky na kôrke a videl šťastné tváre, ktoré si na ňom pochutnávali, pre toho nebude každodenné miesenie únavnou ťarchou.“
Mária Libor Tóth (Limora)
„Po všetkých cudzokrajných knihách o pekárstve a chlebe konečne niečo, čo spája naše kulinárske tradície. Slovenská a maďarská kuchyňa majú k sebe veľmi blízko, preto v tejto knihe nájdete množstvo známych receptov. Napriek tomu, že sa tu nepečie z môjho obľúbeného kvásku, je kniha na vysokej remeselnej aj odbornej úrovni. Autorka pracuje s cestom, ako sa má, a postupne ho vedie cez všetky jeho stupne kysnutia. Nie komplikovane, ale zato dôkladne a s množstvom cenných rád.“
Ukážka z knihy:
Po pšenici je najdôležitejšou obilninou raž. Takisto obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok, ale jej lepok sa tak dobre nespája, preto sama osebe nie je vhodná na pečenie chleba a treba ju zmiešať s bielou chlebovou múkou. Ak chlieb obsahuje menej než 40 % raže, hovoríme o poloražnom (pšenično-ražnom) chlebe, ak viac, ide o ražný chlieb. Čím je podiel ražnej múky vyšší, tým bude chlebík hutnejší. Striedka ražných chlebov má vlhkejšiu a mierne lepkavú štruktúru.
Obilniny bez obsahu lepku, ako je napríklad kukuričná múka, pohánka alebo cirok, sú vhodné len na dochutenie, ideálne je pridat' ich v 10 %-nom pornere k pšeničnej múke, inak cesto stiahnu a chlieb bude príliš hutný a nemastný-neslaný.