Moje skvelé jedlo
od Lucia Súkeníková z vydavateľstva Vydavateľstvo Príroda s.r.o. október, 2015
Moje skvelé jedlo
od Lucia Súkeníková z vydavateľstva Vydavateľstvo Príroda s.r.o. október, 2015
Autor: | Lucia Súkeníková |
Vydavateľstvo: | Vydavateľstvo Príroda s.r.o. |
Rok vydania: | október, 2015 |
EAN: | 9788007024670 |
ISBN: | 978-80-07-02467-0 |
Počet strán: | 224 |
Typ tovaru: | Viazané knihy |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 165x240 mm |
Žáner: | Kuchárske knihy |
Formát: | A4 |
Vydanie: | 1 |
Viac o knihe Moje skvelé jedlo (Lucia Súkeníková)
Aj vy milujete tradičnú slovenskú kuchyňu, ale pritom máte dušu experimentátora? Nechajte sa inšpirovať knihou Moje skvelé jedlo od talentovanej autorky FB stránky Moje jedlo – Lucie Súkeníkovej, ktorá sa rozhodla vrátiť tradičnú slovenskú kuchyňu späť na naše stoly, avšak v úplne novom šate. Vo svojich receptoch rada kombinuje tradičné s netradičným tak, aby vznikali nové kombinácie chutí a receptov. Keďže žije na dedine, používa pri varení bežne dostupné suroviny. Medzi jedlami, ktoré doma varí svojim deťom nájdete také fantastické pochúťky, akými sú napríklad ovsená kokosová kaša s opečeným banánom a s domácim arašidovým maslom, makovo-limetkové lievance, jablkové čatní, domáci kváskový ražno-pšeničný chlieb či hokkaido polievka s kokosovým mliekom, alebo jemná kuracia paštéta s jablkami, brandy a s rozmarínom. Kniha Moje skvelé jedlo je kuchárska kniha plná kreatívnych, jednoduchých slovenských receptov, ktorú jednoducho musíte mať.
Ukážka z knihy: Moje skvelé recepty
OLEJE A TUKY
KOKOSOVÝ OLEJ používam buď ako náhradu tuku pri pečení dezertov, alebo ako olej na tepelnú úpravu jedla. Existujú dva typy kokosového oleja. panenský s vôňou, ktorý je vhodný do sladkej kuchyne. Používam ho tiež ako tuk na prípravu palaciniek, lievancov, granoly či nákypov. Výborný je aj ako telový krém. Okrem panenského kokosového oleja existuje aj kokosový olej bez vône z druhého lisovania. Keďže neobashuje vôňu, možno na ňom upravovať aj cibuľu či mäso. Kokosový olej je vhodný na tepelnú úpravu, pretože je odolný voči vysokým teplotám, neprepaľuje sa a nevytvára nezdravé karcinogénne látky.
MASLO je spolu s MASŤOU tradičným tukom, používali ich už naše babičky. Na rozdiel od priemyselne vyrábaných margarínov maslo a masť neobsahujú emulgátory, farbivá, arómy ani kozervačné látky. I chuťovo sú lepšie, bohatšie. Maslo používam najčastejšie na pečenie, do krémových plniek či do základu na cheescake. Keď do músovej šťavy pridáme kúsoček masla, chuť bude jemnejšia a vyváženejšia. Maslo by sa nemalo používať na smaženie, pretože má nižší bod prepaľovania ako napr. kokosový olej. Existuje ešte tzv. ghi alebo prepustné maslo. Vyrába sa zahrievaním masla v hrnci s hrubším dnom. Počas varenia zbierame penu a treba dávať pozor, aby sa ghi nepripálilo. Čas varenia závisí od množstva masla, ale pri 1 kg masla bude potrebný čas na výrobu asi 30 minút. Potom maslo precedíme cez gázu a necháme vychladnúť. Skladovať možno v špajze alebo v chladničke. Takto upravené maslo už môžeme používať aj na tepelnú úpravu na panvici.
OLIVOVÝ olej obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín, antioxidantov a vitamín E. Prí výbere z obrovského množstva rôznych fľaštičiek a značiek olejov treba dobre čítať. Existujú rôzne stupne kvality, preto musíme vedieť, na čo si dávať pozor a za akým účelom si olej kupujeme.
Extra virgin (extra panenský) je najkvalitnejším, vyrobený je čisto mechanickým (nie chemickým) spôsobom a je lisovaný za studena, čím si zachováva všetky zdraviu prospešné látky. Skvele sa hodí na studenú kuchyňu - do Šalátov či nátierok.
Virgin (panenský) je menej kvalitný ako extra virgin. Získava sa z olív rovnakou technológiou, čiže za studena, ale jeho kvalita je nižšia, môže mať vyššiu kyslosť.
Olivový olej (pure) je rafinovaný olej získaný z menej kvalitných olív, je obdobný proti vysokým teplotám, preto je vhodný na tepelnú úpravu.
Olivový olej zo zvyškov (Pomace) je olej lisovaný zo zostatkov po panenskom olivovom oleji, teda zo šupky, z kôstky a z dužiny, ale už za pomoci chemických rozúšťadiel. tento olej sa následne rafinuje.
Rafinácia je teda proces, pri ktorom sa olej, ktorý je menej kvalitný a obsahuje rôzne znečisťujúce látky (bielkoviny, vodu, mastné kyseliny..), upravuje buď fyzikálne, alebo chemicky. Pri fyzikálnej rafinácii ide najmú o filtráciu, odstreďovanie, dezodoráciu, pomocou ktorých sa odstraňujú mechanické nečistoty, farbivá či nežiaduce arómy. Pri chemickej rafinácii sa používa buď kyslá rafinácia (pomocou koncentrovanej kyseliny sírovej). alebo zásaditá rafinácia (pomocou hydroxidu sodného).
Pri nákupe vyberáme olivový olej v tmavom skle, nikdy nie v plastovej fľaši.
ORECHY
ARAŠIDY nie sú orechy ako také, sú plodmi podzemnice olejnej a sú teda strukoviny. Arašidy sú veľmi rozporuplnou potravinou. Na jednej strane obsahujú veľa zdraviu prospešných látok, ako nenasýtené masté kyseliny, vápnik, horčík, posilňujú nervovú sústavu, chránia zuby pred kazom, podporujú krvotvorbu a slúžia ako prevencia pred srdcovo-cievnymi chorobami. Na druhej strane treba dávať pozor, pretože často bývajú napadnuté plesňami a sú vážnym potravinovým alergénom. Preto by sme mali byť opatrní nielen pri kúpe (a nakupovať arašidy testované), ale aj pri varení/pečení a nepridávať arašidy do jedla pre ľudí, o ktorých nie sme presvedčení, že nemajú na arašidy alergiu. Z arašidov je výborné arašidové maslo, ktoré si môžeme pripraviť aj doma, ak máme dostatočne výkonný mixér, prípradne odšťavovač s funkciou na výrobu orechových masiel. Ak vyberáme arašidové maslo v obchode, vždy prihliadajme na zloženie. Dobré maslo by nemalo obsahovať priadný (zväčša stužený) tuk, ani cukor. Prípustná je štipka soli. Voľne okom zistíme dobrú kvalitu masla tak, že na povrchu je oddelená vrstva oleja. táto oddelená vrstva oleja je znakom toho, že na povrchu je oddelená vrstva oleja. Táto oddelená vrstva je znakom toho, že maslo neobsahuje žiadne stužené tuky, ktoré vytvárajú krémovú pastovú konzisteniu, ale nie je na škodu, pretože maslo stačí len dobre premiešať aje pripravené na použitie. Arašidové maslo používam do raňajkovej kaše, chutí znamenite najmä v kombinácii s banánom, či do granoly alebo do musli tyčiniek. Je zaujímavé aj v kombinácii s mäsom. A arašidy sa skvele hodia do číny. Sú zrdojom bielkovín, preto sú vhodné aj pre športovcov.
KOKOS je plod kokosovej palmy, obsahuje množstvo minerálnych látok - draslík, železo, fosfor, horčík, zinok a mangán. Z kokosu sa získava kokosová voda (mlieko) a dužina. Kokos používam denne, či do raňajkovej kaše, keksíkov, sušienok, alebo do najrôznejších koláčov. Je skvelou náhradou múky, zahustí jogurt a obsahuje dobrý tuk, ktorý zasýti. Kokosové lupienky sú nielen veľmi chutné, ale dokážu jedlo dokonale dekorovať. Zistila som, že v prípade kokosu sa neoplatí šetriť, odkedy som raz vyskúšala strúhaný kokos v bio kvalite, iný nekupujem. Chuť bio kokosu je znamenitá, plná, prorodzene sladká, jednoducho úžasná. Naozaj odporúčam vyskúšať.
Lieskovce obsahujú kvalitné tuky - esenciálne mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a E (už 100 g lieskovcov pokrýva odporúčanú dennú dávku vitamínu E). Obsahuje vlákninu, karotén, kyselinu listový, draslík, horčík, vápnik, zinok, železo, meď, bór a ďalšie stopové prvky. Sú zdrojom kvalitných bielkovín, preto sú vhodné aj pre športovcov a chudnúcich ľudí. Vďaka mnohým minerálnym látkam, omega-3 mastným kyselinám a vláknine sú vhodné aj počas tehotenstva.