Babičkina špajza nad zlato
od Stanislava Preclíková Wurfl; Renato Magát z vydavateľstva Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. 2013
Babičkina špajza nad zlato
od Stanislava Preclíková Wurfl; Renato Magát z vydavateľstva Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. 2013
Autor: | Stanislava Preclíková Wurfl; Renato Magát |
Vydavateľstvo: | Vydavateľstvo Príroda, s.r.o. |
Rok vydania: | 2013 |
Rok poslednej dotlače: | marec, 2014 |
EAN: | 9788007021907 |
ISBN: | 978-80-07-02190-7 |
Počet strán: | 400 |
Typ tovaru: | Vystlaná väzba |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 165,0x240,0x0,0 mm |
Žáner: | Kuchárske knihy |
Formát: | A4 |
Vydanie: | 1 |
Viac o knihe Babičkina špajza nad zlato (Stanislava Preclíková Wurfl; Renato Magát)
Za čias našich starých a prastarých mám dobrú gazdinú hodnotili nielen podľa stavu domácnosti, ale aj podľa toho, ako bohato zásobila svoju špajzu rôznymi zaváraninami, kompótmi, konzervovanou zeleninou, prípadne výrobkami z mäsa. V posledných rokoch sa domáce konzervovanie z moderných domácností čoraz viac vytráca. Ľudia nemajú často čas ani chuť na prípravu domácich výrobkov, ich príprava je zdĺhavá a často veľmi náročná.
No nájdu sa však aj výnimky. Hoci je náš trh presýtený rôznymi konzervovanými i čerstvými potravinami od výmyslu sveta, predsa mnohé ženy na prípravu domácich zaváranín nezanevreli. Ľudia so záujmom o prírodu a zdravý životný štýl čoraz viac chápu to, aké úžasné je mať vlastnú záhradu a vypestovať si v nej doslova úrodu vitamínov. Jedným z výhod takéhoto prístupu je aj samostatnosť, nezávislosť od obchodných reťazcov, ktoré nám často ponúkajú menej kvalitné výrobky plné chemických konzervantov, farbív a aromatických prísad.
Vieme, že mnohí z Vás radi obetujú čas i námahu na prípravu domácich džemov, kompótov a iných dobrôt, ktoré môžete využiť počas celého roka. Ak sú z plodov, ktoré vyrástli vo vašej záhradke, ich hodnota sa ešte znásobuje. Budú aromatickejšie, chutnejšie a zdravšie.
Aj tí z vás, ktorí už majú s konzervovaním potravín skúsenosti, zaiste nájdu v tejto knižke mnoho nových a zaujímavých receptov a rád. Menej skúseným či úplným nováčikom odporúčame preštudovať si najprv úvodné kapitoly, aby sa im ich výrobky podarili a mohli byť spokojní s výsledkom svojho umenia – pretože príprava zaváranín, marmelád a rôznych iných dobrôt je naozaj umením.
Stručne z obsahu:
- Ovocie
- Zelenina
- Huby
- Mäso
- Mrazenie
V tejto fantastickej knihe Babičkina špajza nad zlato nájdete receptúry na prípravu takých dobrôt ako napr.:
Jablkový kompót, Jahody v ríbezľovej šťave, Čerešne a slivky bez cukru, Čučoriedky prekladané s cukrom, Malinový kompót, Marhule šúpané, Jarabinový kompót, Ríbezľový kompót, Rebarbora, Ovocie naložené v octe a cukre – broskyne, citróny, dule, egreše, hrozno, hrušky, pomaranče, brusnice, ringloty,... Naložené v liehovine, pečené čaje – šípky v rume, dule v rume,... Džemy a marmelády, Lekváre, Ovocné výživy a rozvárky, Kandizované ovocie, Sušené ovocie, Ovocné rôsoly, Sirupy a mušty, Ovocné a iné likéry, Ovocné vína, Konzervovanie a uskladnenie zeleniny, Sterilizovaná zelenina, Konzervovanie bez sterilizácie, Sušená zelenina, Kvasená zelenina, Moderné zaváranie, Zbieranie a konzervovanie húb, Sušenie húb, Hubový výťažok, Huby v soli, Kvasené huby, Sterilizované huby, Konzervovanie mäsa, Obaly na mäsové konzervy, Sterilizácia mäsových konzerv, Zásady pri zmrazovaní potravín a ich skladovaní, Mrazenie ovocia, zeleniny, húb a mäsa... a mnoho ďalších neoceniteľných rád a receptov.